Tipuri de vin care pot fi întâlnite în beciurile de la Cricova

max_1377-e1447682294145În liniștea și întunericul beciurilor de la Cricova sunt păstrate peste 10 milioane de litri de vin. Acesta este un veritabil oraș subteran al vinului, întins pe o distanță de peste 100 de kilometri și adăpostit la o adâncime de 80 metri de la suprafața terestră, având străzile și bulevardele sale, care sunt numite în cinstea vinurilor produse și păstrate aici.

Începând călătoria pe Drumul Vinului, care este inclus în traseul vinicol național, poți coti pe strada Chardonnay, apoi pe Cabernet, iar după această să te plimbi pe bulevardul Codru, Dionis sau Feteasca, apoi să te convingi că acestei călătorii nu-i poți face față fără Ariadna; până nu vei ameți de la răceala acestor labirinturi, ce se îmbină într-o adevărată împărăție a vinului.

sb1_6191-e1447682234824„Dionis” este un vin roşu sec, produs în conformitate cu o reţetă de cupajare originală unică a Combinatului Cricova, din soiurile europene clasice roşii Pinot Noir (80%) şi Cabernet-Sauvingon (20%).

Denumirea vinului fusese deliberat împrumutată de la zeul Dionis, binecunoscutul apărător şi promotor al artei vinicole, venerat de numeroase popoare pe parcursul multor veacuri. Această alegere a fost deloc întîmplătoare: astfel, cronicile antice atestă faptul că Dionis s-a născut în Tracia, la gura Dunării, cu alte cuvinte în locurile noastre, fiind compatriotul nostru – al moldovenilor!

Conform legendelor şi-a propagat el însuşi cultul, ducându-l din Tracia în întreaga lume, ajungând în Egipt, Siria, Frigia, şi, în sfârşit, în India. Pe muritori zeul îi învăţă să cultive viţa de vie. El avea pe deasupra darul de a face să ţâşnească din ţărână lapte, miere şi vin, spulberând cu acestea grijile oamenilor. Faţă de cei care i s-au împotrivit s-a arătat crud, luându-le minţile (ca în cazul regilor Lycurg şi Pentheus), sau transformându-i în delfini (ca, de exemplu, pe piraţii tirenieni care doriseră să-l ia ostatic în drumul lui spre India). Pe insula Naxos Dionis o găsi pe Ariadne, abandonată de către Tezeu, şi o luă de soţie. Ne vom întoarce la această istorie dramatică mai tîrziu, căci drumul nostru, încovoiat cum este, ne va reaminti încă de această eroină curajoasă a mitologiei greceşti.

7Originea soiului Chardonnay fusese extensiv studiată în baza ADN-ului său. Astfel, s-a adeverit că Chardonnay este membrul vastei familiei Pinot, apărînd în urma „încruciţării” acesteia cu un soi străvechi şi aproape extinct numit Gouais Blanc, originar în Croaţia şi adus în Franţa de către romani.

La moment, Cricova dispune de circa 130 ha plantate cu soiul Chardonnay. Aşi vrea să menţionez că Combinatul permanent este preocupat cu extinderea acestor suprafeţe dat fiin faptul că soiul Chardonnay este extrem de solicitat atît pentru producerea unei game largi de vinuri liniştite, cît şi pentru producerea vinurilor spumante, în special celor clasice, produse în conformitate cu metoda clasică franceză Champenoise.

Remarcabil este faptul că soiul Chardonnay este foarte receptiv la condiţiile mediului înconjurător. Prin urmare, vinurile Chardonnay prezintă un diapazon foarte larg de arome şi nuanţe de gust, în dependenţă de locul lor de origine. De exemplu, Chardonnay-ul de Cricova, care provine din zona vitivinicolă centrală a Moldovei – zona Codrilor – se distinge printr-un gust fin, unturos şi un buchet floral compus formidabil, cu accente prominente de miere şi polen.

În cele mai bune tradiţii ale vinificaţiei clasice franceze, Cricova neapărat îşi maturează Chardonnay-ul de calitate înaltă în butoaie de stejar, ceea ce-i conferă vinului acea aromă distinsă, caracteristică de vanilie.

sb2_2603-e1447682088878Vinul „Codru” este un cupaj original a două vinuri mari: Cabernet-Sauvignon şi Merlot, în proporţie de circa 75% la 25% respectiv. Acesta este exact acel caz cînd astringenţa Cabernet-Sauvignon-ului este îmblînzită de aroma vioaie de fructe a Merlot-ului, rezultînd într-un vin excelent, armonios, corpolent, şi savurat de toţi unanim: atît de începători în arta vinicolă, care cunosc doar 2 tipuri de vinuri – cel „roşu” şi cel „alb”, cît şi de experţi cu experienţă vinicolă impresionantă. Astfel, „Codru” este fără îndoială unul dintre cele mai populare vinuri produse de „Cricova”, atît pe piaţa internă, cît şi pe cea externă.

De-a lungul secolilor Codrii rămîneau întotdeauna locul de refugiu cel mai sigur pentru localnici, oferindu-le şansa de a supravieţui în cele mai primejdioase circumstanţe, fiind şi o sursă de arme şi hrană.Prin urmare, astăzi, Codrii rămîn o arhivă istorică valoroasă pentru poporul Moldovenesc, un simbol al supravieţuirii omului şi al cotinuităţii neamului, precum şi o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru toţi moldoveni, printre care muzicieni, pictori şi vinificatori.

1-1Feteasca este un vechi soi autohton de struguri, cultivat în diverse podgorii din Moldova şi din Muntenia. De fapt, este un nume generic pentru cîteva soiuri de struguri din aceeaşi familie, din care se obţin tipurile de vin cu aceeaşi denumire: Feteasca Neagră, Feteasca Albă şi Feteasca Regală.

Astfel, Feteasca Neagră este un soi/vin roşu (de obicei sec, demisec sau dulce), intens, corpolent, cu tente rubinii şi o aromă specifică de stafide negre, devenind mai bogat şi mai fin odată cu învechirea. Feteasca Albă este un soi alb (de obicei sec sau demisec), cu un conţinut moderat de alcool (11.5-12%), aciditate şi zahăr, şi o fineţe naturală. Fetesca Regală este un soi (respectiv vin) alb, identificat, in jurul anilor 1920, în regiunea Ardealului, de obicei sec, cu un gust proaspăt, plin şi o aromă şi aciditate specifice.

În cadrul plantaţiilor vinicole ale „Cricovei”, Feteasca ocupă circa 35 ha. Astfel, dat fiind caracterul său unic, original şi irepetabil, Combinatul „Cricova” de asemenea produce acest tip de vin aproape necusnoscut peste hotarele Moldovei şi României, fie pur sau în cupaj cu alte soiuri tradiţionale, în corespundere cu reţetele elaborate de noi, fiind o mărturie cu adevărat delicioasă a măiestriei vinificatorilor de la „Cricova”!

rd8_7824-e1447682059892Sauvignon. Istoria soiului Sauvignon Blanc începe în secolul 17 în sud-vestul Franţei, localitatea Gironde, pe atunci numindu-se de localnici Petit Sauvignon sau Jaune. De aici soiul se răspîndise şi în Franţa centrală şi cea de vest, unde pînă şi în zilele noastre este cunoscut sub numele de Sauvignon Fumé sau Fumé Blanc. Ca şi în cazul multor altor soiuri de viţă de vie franceze, Sauvignon Blanc a fost „adoptat” de numeroase ţări ale lumii.

Sauvignon Blanc de Cricova este un vin expresiv, corpolent dar totuşi fin, cu o textură catifelată şi arome abundente de citrice, pere, vanilie şi fum.

img_2629-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%8fReamintim că Cricova Wine Run va avea loc pe 29 ianuarie 2017 și se va desfășura în cele mai veritabile tradiţii ale Moldovei, unde participanţii vor putea savura bucate naţionale şi vin delicios. Sportivii vor alerga sub sunete de muzică şi dansurilor populare.

La cea de-a doua ediţie a competeţiei vor putea participa  300 de persoane, atât amatori, cât şi profesionişti, înregistraţi în prealabil şi care au achitat participarea la Cricova Wine Run pe site-ul www.winerun.md.